Kanopolo bij Odysseus

Kanopolo is een dynamische balsport; een mix van kanoën, waterpolo, rugby en basketbal. Als speler speel je in een team van vijf man, met nog maximaal drie wissels achter de lijn, en heb je als doel meer goals dan de tegenstander te scoren. Het doel meet 1 meter bij 11/2 meter en hangt 2 meter boven het water. De vliegende keeper mag de bal tegen houden door zijn peddel te gebruiken. De sport vraagt veel van een speler; techniek, tactisch inzicht, balgevoel, conditie en teamspirit. Het lichaam wordt beschermd door een helm, zwemvest en kano met stootkussens, zodat je wel vol tegen elkaar aan kan kanoën. Een wedstrijd duurt maar 2 keer 10 minuten, maar dan speel je wel vier tot vijf wedstrijden op een toernooidag. Een impressie van kanopolo is hier te zien: klik hier

Kanopolo wordt bij Odysseus al jaren beoefend. Op dit moment heeft Odysseus drie teams die uitkomen in de diverse herenklassen van de Nederlandse competitie. Ook komt Odysseus uit in de jeugdklasse van de competitie (tot en met 18 jaar). Het Eerste Herenteam speelt sinds 1999 in de hoogste klasse van het Nederlands Kampioenschap en draait al jaren mee in de top. Beste prestaties zijn de zilveren plakken behaald op de NK’s van 1994, 2008 en 2009. Internationaal draait Odysseus mee in de subtop, waarbij een van de hoogtepunten het behalen van de kwartfinale van de Europese Clubkampioenschappen in 2009 was. Odysseus werd daarnaast zes keer kampioen in de jeugdklasse (1997, 2001, 2004, 2006, 2009 en 2015). 

Nederland is een van de toonaangevende landen in kanopolo. Oranje werd drie keer wereldkampioen, twee keer Europees kampioen en won een gouden plak op de World Games van Duisburg in 2005. Diverse spelers van Odysseus zijn momenteel ook actief voor Oranje. Zo spelen Dylan Tough en Mats Pel in Oranje en werden dit jaar zesde op het EK in Duitsland. Colette van den Berg won met de Nederlandse damesselectie een bronzen plak op ditzelfde EK. Sander Smorenberg is naast speler van Odysseus A ook coach van de Nederlandse junioren. 

Verscheidende spelers zijn in het verleden uiterst succesvol geweest voor Oranje. Zo won speler Erwin Roos twee Europese titels (2003 en 2007) en twee wereldtitels (2004 en 2008). Roos is tegenwoordig speler/coach van het A-team. Colette van den Berg won in 2015 met de Nederlandse damesselectie een bronzen plak op het EK in Duitsland. 

Trainingen 
Bijna dagelijks vinden er trainingen plaats op de velden voor het clubgebouw. Gedurende het seizoen (dat van april tot en met september loopt) zijn er op dinsdag en donderdagavonden trainingen voor alle teams. Ook in de winter wordt er getraind maar dan veelal in het krachthonk en in het zwembad. Jongeren die denken dat kanopolo wel eens sport voor hen zou kunnen zijn, kunnen op dinsdagavond langs komen om informatie op te doen bij een van de aanwezige trainers.

 

Wil je meer weten?

Meer informatie over kanopolo is te vinden via de link kanopolo of kanopolo watersportverbond
Vragen: bel commissielid Martijn Rol op 06-10576281 of email  

Kanopolo ook op FacebookKanopolo jeugd ook op Facebook

Meer kanopolo en -films  klik hier