Wedstrijdvaren vlakwater bij Odysseus

Er worden al meer dan een eeuw wedstrijden gevaren. De eerste wedstrijd, georganiseerd door de Schot John MacGregor was in 1869. In 1924 werd de eerste kanofederatie opgericht in Kopenhagen en sindsdien hebben nog 124 andere federaties zich aangemeld bij het ICF (International Canoe Federation). Wedstrijdvaren bestaat uit verschillende disciplines. Je hebt sprintwedstrijden, die gaan in Nederland van 100 m tot 1000 m.

Daarnaast zijn er de langebaanwedstrijden, deze worden meestal als bijwedstrijd gevaren. De afstanden voor langebaan gaan van 1 km voor de jongste deelnemers, tot 5 of 10 km voor de senioren. Tijdens de wedstrijden zijn er verschillende klassen. Deze worden meestal ingedeeld op leeftijd. Dus je vaart nooit tegen mensen die meer dan een jaar ouder zijn dan jezelf.
Naast de sprintwedstrijden zijn er de marathons.

Zo hard mogelijk varen, tactische spelletjes spelen en zuinig varen maken het verschil tussen winnen en verliezen. Het team van A.K.V. Odysseus is een jong en talentvol team. Dat blijkt wel uit de vele nationale titels die in de afgelopen jaren zijn behaald en het behalen van de titel „sportploeg van Alkmaar” in 2004 (Dit laatste samen met de poloteams van Odysseus).

Het doel van deze groep wedstrijdvaarders en hun trainers is, zoveel mogelijk uit zichzelf te halen en daardoor nationaal en internationaal op een hoog niveau mee te kunnen doen. Om dit te kunnen bereiken worden er veel opofferingen gedaan en wordt er hard gewerkt aan de hand van trainingschema’s.

AKV Odysseus heeft momenteel geen actieve wedstrijdploeg. Wie weet in de toekomst.

Galerij

Klik op de foto om deze te vergroten. 

Video’s

Aanmelden ?

Kano jij binnenkort met ons mee?

Aanmeldformulier