Foto of Filmpje van de Maand

Heb je dat ook wel eens: Je leest of ziet iets aardigs in de krant of op internet, dat met kanoën te maken heeft. Met een opmerkelijke foto of video daarbij. Hoe maak je anderen daarop attent ?
Dit is waarom we zijn gestart met een nieuwe rubriek: Foto of Filmpje van de Maand !
De rubriek is in het menu te vinden onder Nieuws.

Als je iets opvalt in de krant of op internet, dat je leuk of interessant lijkt voor anderen, laat het dan weten aan de webmaster . Dan komt het in deze rubriek of als nieuwtje in de Nieuwskolom.
Als de toevloed te groot wordt, maken we een keuze  😀.

Hieronder de bijdragen van de afgelopen maanden.


  door Jan Vrouwe           April 2023

Onze vereniging Odysseus bestaat dit jaar 50 jaar en in de vorige eeuw ( 😀 ) werd er door menigeen wildwater gevaren, o.a. in Oostenrijk en Frankrijk. Ooit ging ik mee met een groepje rond Erik Eradus ( 45 jaar lid! ) die steevast elk jaar herwaarts ging. Reuze spannend kan ik me herinneren. Het werd langzaam opgebouwd, van peddelen in rustig stromend naar hogere categorieën wildwatervaren ( van 1 tot 6, meen ik, was de mogelijkheid ). Voor mij was categorie 3 de limit, want in 4 ging ik rap om en was ik mijn peddel kwijt. ( Verderop wel gevonden overigens. )
Ook deden we aan rafting met de gehele groep in een raft. Ik heb er alleen maar goede herinneringen aan.
Wellicht zijn er nog filmpjes van op te duiken?

Daarom mijn keuze voor maart/april: een bijzonder spannend filmpje van Kayaker Fabrizio ‘Gass’ Caprizzo die middels een fabelachtige actie een hert van de verdrinking redt tijdens het wildwater kajakken op de Candigliano rivier bij San Marino.
Weblink naar dit filmpje : Kayaker Saves a Deer from drowning in Italy .


  idee aangeleverd door Jan Vrouwe           Februari 2023

Voor degenen die het kanoën missen in deze wintersportmaanden: Snow Kayaking. Geen slow kayakking 😜🤣  !!

Op 3 maart 2017, vroeg in de lente in de Pyreneeën, gaat Mikel Savarola sneeuw kayakend de berg af met snelheden van 70 km/uur, giga spannend .
Weblink naar dit filmpje : Snow Kayaking .

Als je er op klikt zie je dat er meer gelijkende filmpjes zijn, ook gecombineerde, van sneeuw in stromend water, ja, het kan altijd gekker bij dit soort gasten.

Veel plezier hiermee. En wat ons betreft : Don’t do this at home ! 😜

 


door Jan Vrouwe           Januari 2023

Dit jaar bestaat onze club Odysseus 50 jaar, een halve eeuw en heel wat leden varen ook al heel veel jaren. Daarom wil ik proberen wat in de historie te duiken, zowel van Odysseus als het varen met een kano/kayak. Ook hoop ik dat het interessant is om te lezen voor de vele andere leden die wat jonger lid zijn.
In de vorige eeuw las ik al eens dat bij Uitgeest o.a. een prehistorische kano was gevonden tijdens graafwerk aldaar en werd deze een ouderdom gegeven van ongeveer 2600 jaar. Dit was een uitgeholde boom met vormen die je nog steeds kunt aantreffen bij primitieve volkeren, althans zeker nog niet zo lang geleden.

In de NRC las ik laatst een interessant verhaal over vondsten die nog verder terug gaan en anderzijds nieuw licht werpen op zekere migratie van de mens via de Beringstraat naar het continent Amerika, in de tijd dat de waterspiegel uiterst laag stond en je ook bij ons nog lopend naar wat nu Engeland heet kon gaan. Zo fascinerend deze materie!
Er waren twee eilanden te bereiken destijds aldaar in de Beringstraat. Men ontdekte al eerder dat de talen aan beide kanten zeer aan elkaar verwant zijn.
Maar nu heeft men ontdekt dat er na de stijging van het water toch ook mensen terug gingen, dus van West naar  Oost en wel per kano of beter omschreven, prototypes Umnaks/kayaks!
Wel, lees het zelf maar in bijgaand artikel.

Hier een foto van artikel en een  link naar de webversie van het artikel.


door Hessel de Weert         December 2022

De Dinsdaggers” zijn een groep Peddelaars die elke Dinsdag eropuit gaat (het hele jaar door) om een fijne kanotocht met elkaar te maken (rond de 25km). Door weer en wind, om zowel van het peddelen als van de natuur te genieten, op het water. Het is altijd weer een verrassing hoe de weersomstandigheden op die dag zijn.

Zo ook de Dinsdag 29 November 2022, zoals je kunt zien in deze film-impressie van die dag .

Bij het ochtendkrieken, op de fiets richting AKV, kon ik op de Arie Berkhoutbrug over de Hoornsevaart de eerste foto maken van een van de molens met een schitterende zonsopgang, achter een sluier van mist, dus de dag begon voor mij al goed.
Aankomend op de club waren sommige kanoërs al druk bezig de kano’s op te laden. We hadden er allemaal zin in.
Met de opgeladen kanokar richting Haarlem, waar we bij de Mooie Nel te water zijn gegaan, met laaghangende mist, geen wind, een opkomende zon en een  rimpelloos wateroppervlak.
Na rond en door Haarlem heen te zijn gepeddeld met wat tussenpozen voor koffie, thee, een hapje brood , of een sociaal praatje c.q. wat gedachten uit te wisselen, zijn we uiteindelijk weer terug waar we begonnen zijn, om aan de thuisreis te beginnen.
Het was weer een schitterende dag om te beleven, deze keer samen met Simon, Henk, Nico, Joke en Theo.

Al met al een prachtige dag, om met elkaar op het water te zijn waar zoveel te zien te genieten en te ontdekken valt.
Kijk nu al uit naar de volgende Dinsdag.

Als je nog een mooie tocht wilt zien: over de Zaan en Guisvelden van dinsdag 3 januari 2023.


Oktober 2022

De eerste twee bijdragen zijn een tip van Jan Vrouwe. Liggen al even op de plank, deze zijn nog van oktober. Het betreft twee artikelen uit het Noordhollands Dagblad.

Allereerst een foto uit de Alkmaarsche Courant uit 1985.
Op de foto zien we kanopoloërs van Odysseus in actie. Toen al timmerden ze aan de weg blijkbaar ! De tekst van het krantenartikel geeft een mooi tijdsbeeld, en maakt duidelijk “hoe tijden veranderen”.
Overigens is Jan Vrouwe wel benieuwd of iemand weet wie bij deze wedstrijd de spelers waren en hoe deze actie tot stand was gekomen. Laat maar weten !

Reactie van Nico van Riemsdijk


Dan een artikel over een historische Groenlandse kajak in museum In ’t Houten Huis in De Rijp. Aan deze kajak wordt onderzoek gedaan, o.a. met behulp van röntgenfoto’s. Eskimo’s (Inuit) waren zeer vaardig en wendbaar in deze kajaks.
Misschien leuk om het kader hiervan ook eens video’s van een “eskimorol” te bekijken. Bijvoorbeeld op de pagina over de zwembadtrainingen  of de “Film van de maand”-bijdrage van november.


November 2022

De zwembadtrainingen zijn weer begonnen. Tijdens zo’n training wordt aandacht besteed aan allerlei vormen van “reddingsoefeningen”.
De wat meer ervaren kanoërs trainen hierbij ook de (eskimo)rol. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn ! Zeker niet op wat wilder water en/of als je per ongeluk omslaat. Maar oefenen helpt en geeft meer gevoel van zekerheid.

Op internet zijn over “de roll” veel video’s te vinden, van een eerste oefening tot een professionele roll en wedstrijden.
Deze maand aandacht voor “Simplifying the Roll with Helen Wilson”. Tip van Jan Vrouwe.

Helen Wilson is een professionele kanoër die ook meedoet aan “roll-championships”. (zie bv. www.GreenlandorBust.org )
Zij demonstreert in deze instructiefilm, met een eskimo-kano en een groenlandpeddel, de “Greenlandroll”. Misschien voor de meesten van ons onbereikbaar, maar wel instructief om te zien.