Kanopolo bij Odysseus

Kanopolo is een dynamische balsport; een mix van kanoën, waterpolo, rugby en basketbal. Als speler speel je in een team van vijf man, met nog maximaal drie wissels achter de lijn, en heb je als doel meer goals dan de tegenstander te scoren. Het doel meet 1 meter bij 11/2 meter en hangt 2 meter boven het water. De vliegende keeper mag de bal tegen houden door zijn peddel te gebruiken. De sport vraagt veel van een speler; techniek, tactisch inzicht, balgevoel, conditie en teamspirit. Het lichaam wordt beschermd door een helm, zwemvest en kano met stootkussens, zodat je wel vol tegen elkaar aan kan kanoën. Een wedstrijd duurt maar 2 keer 10 minuten, maar dan speel je wel vier tot vijf wedstrijden op een toernooidag. Een impressie van kanopolo is hier te zien: klik hier (externe link) 

Kanopolo wordt bij Odysseus al jaren beoefend. Op dit moment heeft Odysseus twee Herenteams waarvan het Eerste team uitkomt in de hoogste klasse van de Nederlandse competitie. In 2016 en 2017 won Odysseus de Nederlandse landstitel. In 2018 won Odysseus de bronzen medaille op het EK voor clubteams. Odysseus werd daarnaast zes keer kampioen in de jeugdklasse (1997, 2001, 2004, 2006, 2009 en 2015). Nederland is een van de toonaangevende landen in kanopolo. Oranje werd drie keer wereldkampioen, twee keer Europees kampioen en won een gouden plak op de World Games van Duisburg in 2005. Diverse spelers van Odysseus zijn momenteel ook actief voor Oranje.

In 2022 is het team van Odysseus voor de 3e keer Nederlands kampioen geworden ! Kijk via deze weblink eens op www.kanopolo.nl voor een mooi verslag hiervan. Daarin wordt ook aandacht besteed aan Erwin Roos, die al weer vele jaren meespeelt in het Odysseus-team.

Het programma voor 2024 van de diversen kanopolotoernooien vind je hier (externe link) .

Jeugd Kanopolo

Kanopolo bij Odysseus is vanaf 10 jaar mogelijk mits de jeugdspeler in bezit is van zwemdiploma A en B.

Binnen de jeugdgroep wordt op een spelende manier kennis gemaakt met kanopolo. Het jeugdteam bestaat uit een aantal jongens en meiden die het spelletje kanopolo met veel plezier beleven. In de winter oefent de jeugd in het zwembad waar onder andere ervaring op gedaan wordt met de eskimorol (omgaan met de kano en weer overeind komen).

Een paar keer per jaar neemt het jeugdteam deel aan toernooien waar ze tegen andere jeugdteams varen. Tijdens het toernooi worden er meerdere wedstrijden op een dag gevaren. Afhankelijk van het toernooi kan het zijn dat het jeugdteam een heel weekend weg is, waarbij men op de plek van het toernooi in tentjes overnacht.

In eerste instantie kunnen er kanopolo spullen, zoals boot, peddel, helm, zwemvest, en spatzeil geleend worden van de club. Na een tijdje is het de bedoeling dat men diverse spullen zelf gaat aanschaffen.

Misschien aardig om te bekijken: ZappSport The Battle (sept.2022): Wat een ruige sport is dat !

Trainingen

Bijna dagelijks vinden er trainingen plaats op de velden voor het clubgebouw. Gedurende het seizoen (dat van april tot en met september loopt) zijn er op verscheidene avonden trainingen voor de diverse teams. Ook in de winter wordt er getraind maar dan veelal in het krachthonk en in het zwembad. Jongeren die denken dat kanopolo wel eens een sport voor hen zou kunnen zijn, kunnen op een van de trainingsavonden langskomen om informatie op te doen bij een van de aanwezige trainers. Zie voor de avonden het schema vaste wekelijkse clubactiviteiten.

Of maak een afspraak via onze clubleden:

Mats Pel tel. 06 40155209 (voor leeftijdsklasse 17+)

Colette van den Berg  06 34010066 (voor jeugd tot 10-16 jaar)

Introductiecursus

Om kennis te maken met de sport organiseert Akv Odysseus een aantal introductielessen. Deze worden gehouden op 4 dinsdagen:  11, 18 en 25 juni en 2 juli van 19.00 – 21.00 uur (data 2024). Iedereen is welkom, van jong tot oud !

Klik hier  om je aan te melden.

Wil je meer weten?

Meer informatie over kanopolo is te vinden via de link kanopolo (externe link) of kanopolo watersportverbond (externe link)

Odysseus A

Jeugdteam

Foto’s

Klik op de foto om deze te vergroten 

Video

Aanmelden ?

Kano jij binnenkort met ons mee?

Aanmeldformulier