Zeekanotocht: Den Helder (Huisduinen) – Oudeschild – Razende Bol – Den Helder

door Tonny Lankhorst

Zondag 16 juli vertrokken Frans, Jan Vrouwe, Jan Verduin, Marian, Michel, Piet en Tonny, helaas zonder Henk, onze enthousiaste zeekanotochten-vaarleider, naar de Lange Jaap bij Huisduinen. Daar zat Peter Wokke ons op te wachten in het zonnetje.

Met zijn achten laden wij de boten op onze karretjes om naar het strand af te dalen voor een prachtige tocht. Na wat discussie werd besloten om de Mokbaai en Lagune niet aan te doen en rechtstreeks naar Oudeschild te varen.

Het water was heel rustig op enkele momenten na. Marian maakte ons opmerkzaam op de eerste bruinvissen. We hadden de stroom goed mee en de TESO boten verstoorden ons tempo niet.

In Oudeschild hadden wij een warme pauze met heel flauwe grappen. Na een wandeling met een gedeelte van de groep voeren wij terug richting de Razende Bol. De wind was wat aangetrokken en de stroming af en toe verraderlijk. Frans behoedde mij voor zeer onrustig water door vooral aan de kant te blijven varen. Peter Wokke had pils en macaroni mee en haakte aan de zuidwest kant van Texel af voor een tweedaags kampeervakantie.

Na twee uur en twintig minuten waren wij bij de Razende Bol. We zagen grote groepen zeehonden liggen maar konden er niet dichtbij komen. Marian ging uiteraard aan de wandel en hoorde ze brullen. Wel stak er regelmatig een zeehond zijn mooie kop boven het water uit om daarna snel te duiken. Ik vind dat geweldig.

Daarna richting Lange Jaap en toen nog even met de boten op de karretjes omhoog langs het strand. Voor velen het zwaarste onderdeel van de dag.

Voor mij was deze eerste Zeekanotocht een topervaring en ik hoop dat het hier niet bij blijft. Bedankt voor al jullie hulp en enthousiasme!